🇨🇿 | Od tance k plátnu

dance and paint

Když se rozhlédnete kolem sebe a vidíte lidi na ulicích, v kancelářích, v obchodech, je vám úplně jasné, že celá civilizace zapomněla, jak tančit, jak se vyjádřit pohybem, jak se vyjádřovat z nevinnosti našich srdcí, duší a těl. Je to zřetelné na způsobu, jakým se pohybujeme, nejsme přítomní, jsme zapleteni do imaginárních příběhů, které běží v našich hlavách non stop. Drobné, neodbytné emoce nám odvádí pozornost a drží nás ve svých sítích každou sekundu, každý den. Nevnímáme ani to, že dýcháme nebo jdeme, protože vždy existuje něco důležitějšího, co vyžaduje naši pozornost.

Radost z tance a tvořivého vyjádření zůstává jen s malými dětmi a pak se nenápadně vytrácí. Je tak snadné se k tanci a tvoření už nikdy nevrátit. A tak tvořivost a tanec, zůstávají zavřené v krabici označené “pro děti” nebo v krabici “pro umělce a jiné bláznivé lidi”.

Zapomnětlivost nás dělá otupělé, suché a postižené.

dance and paint - workshop - brno.jpg
 

Ale naše duše to nevzdává. Žije v zákoutích našeho života a společně s životem konspiruje, aby nás probudila.

A čas od času se naše duše ze své tichosti probudí a ukáže nám svoji sílu. Udeří pak s takovou silou, že všechno, co není funkční, se rozpadá na částečky a naše celá perspektiva, ke které jsme tak připoutaní, se resetuje.

Někdy je taková síla zapotřebí k tomu, aby rozbila tlustou krustu naší otupělosti a také tvrdohlavosti. A když se tak stane, máme velké štěstí. Těžce dýcháme bojujeme o poslední kousek naší identity který ještě zbyl, a s kouskem toho zmi%novaného šteští se pak konečně vzdáme.

Někdy se nám nepodařilo potlačit vlastní citlivost natolik, aby nebyla slyšet. Potom nás čas od času zavolá tichým hlasem a říká nám, kde najít výživu pro naše srdce.

Kolik času je třeba abychom svá tvrdá brnění odložili? Život s námi na tomhle záměru spolupracuje, je neskutečně trpělivý a nepřestává nás volat. Někdy mi připadá že ke svému záměru má k dispozici celou věčnost posílenou nekonečnou láskou. 

Už asi 5 let organizujeme s přáteli každý čtvrtek večery spontánního tance.  Hudební skladby za sebou skládáme tak, aby přirozeně vedly naší životní energii od tekutosti, do odevzdání až k prostoru, který byl tancem vytvořen uvnitř našeho těla. Tančíme spontánně, není zapotřebí žádné choreografie. Tančíme naši rezistenci, radost, nejrůznější emoce, všechny kvality. Tančíme co přijde, nevybíráme si. 

Když takto tančíte, potkáváte se se všemi aspekty života. Takto tančím už nějakou dobu a tanec se stal mou pravidelnou praxí, která je naplněna láskou a přítomností. 

Není to žádná věda. Je to přirozené. Nemusíte o tom vůbec nic vědět. Prostě to funguje. Tančíte a začínáte si vzpomínat. Je to jednoduché.

A s výtvarným a kreativním vyjádřením to funguje úplně stejně. Neznalost výtvarné techniky není to, co vám nedovolí se volně tvořivě vyjádřit. Popravdě stačí jenom tužka a můžete začít. Je to zapomnětlivost (na sebe samu), která nás drží v bezpečí našich brnění a daleko od naší přirozené tvořivosti.

Je překrásné využít tanec a tvořivost k potkání toho, co jsme dávno zapomněli. Potkávat nejrůznější kvality v tanci a hravě já vyjadřovat barvou, kresbou, malbou. Není třeba mít žádný záměr, stačí jen když si dovolíme se uvolnit a být třeba i trochu bláznivými.

Nejlepší na tom všem je, že k tomu vůbec nepoužíváme slova. Vstoupíme do pole naší duše, nebo jak to chcete nazývat:), a začneme se rozpomínat.

Můžeme se začít rozpomínat společně. Už září začínáme podzimní cyklus 4 kreativních setkání v Brně s návzem Alchymie živlů.

Budeme objevovat kvality každého z elementů: vody, ohně, země a vzduchu. Prozkoumáme jejich přítomnost v našich životech a také to jak nás ovlivňují skrze tanec a výtvarné vyjádření.

23. září, 2023 - VODA 

21. říjen, 2023  - OHEŇ 

2. prosinec, 2023 - ZEMĚ 

20. ledna, 2024 - VZDUCH

Více podrobností a registraci najdete tady:

Přihlaste k mému newsletteru, který píšu každý měsíc celým svým srdce, abyste mohli sledovat, jak kousky mého tvoření se spojují v celek, spolu s více informacemi o inspiraci za nimi, a jejich příběhy.

Máte se na co těšit! Koncem října 2023, bude bude dostupná nová kolekce maleb a ilustrací.

love from my studio, Veronika

 
 
Previous
Previous

Remember | New collection of ARTWORKs loading

Next
Next

From Dance to Canvas